Tjestenina s brašnom sezama

tjestenina-s-brašnom-sezama

PROTEINI – VLAKNA- UGLJIKOHIDRATI

Fina proteinska tjestenina

Tjestenina od sezama je prava nutritivna “bomba”, sadržaj proteina (16,58 g) i vlakana (7,2 g) u jednom obroku opravdava tu tvrdnju. Njezin gorkasti, puni okus savršeno paše sa gljivama, rajčicama i grahoricama (vegani i vegetarijanci) ili plodovima mora. Začini koje preporučujemo koristiti uz tjesteninu od sezama su lovor, origano, kadulja, timijan i mažuran. Za vegane i vegetarijance je važno naglasiti da tjestenina od sezama sadrži metionin i cistein, dvije aminokiseline koje mahunarke nemaju u dovoljnim količinama. 

Bez jaja, aditiva i aroma

Neto: 350 g

Sastojci: brašno T-400, integralno pšenično brašno, brašno sezama (20%), voda, sol, hladno prešano ulje suncokreta. 

Način pripreme: tjesteninu kuhati u kipućoj vodi uz dodatak soli i malo ulja. Kuhati u otvorenoj posudi 2-3 minute uz povremeno miješanje. Skuhanu tjesteninu procijedite i poslužite.

Nutritivna vrijednost na 100g:

Energetska vrijednost: 1287 kJ/305kcal

Masti: 3,02g

Ugljikohidrati: 48,47g

Proteini:16,58g

Zdravo, svježe, domaće, recept za tjesteninu od sezama:

Aromatični umak

– 200g parmezana

– 3 žlice vrhnja za kuhanje

– 1 žlica sjemenki lana, sezama i suncokreta

– malo origana i papra

– 1 žlica hladno prešanog ulja (repice, konoplje ili maslinovo)

U posudi kratko popržiti sjemenke (samo da porumene i puste aromu). U drugoj posudi dodati sir, vrhnje, žlicu ulja i popržene sjemenke. Sve dobro promiješati i zgnječiti vilicom, posoliti i popapriti. 

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *