PROTEINI – VLAKNA- UGLJIKOHIDRATI
Fina proteinska tjestenina
Tjestenina od sezama je prava nutritivna “bomba”, sadržaj proteina (16,58 g) i vlakana (7,2 g) u jednom obroku opravdava tu tvrdnju. Njezin gorkasti, puni okus savršeno paše sa gljivama, rajčicama i grahoricama (vegani i vegetarijanci) ili plodovima mora. Začini koje preporučujemo koristiti uz tjesteninu od sezama su lovor, origano, kadulja, timijan i mažuran. Za vegane i vegetarijance je važno naglasiti da tjestenina od sezama sadrži metionin i cistein, dvije aminokiseline koje mahunarke nemaju u dovoljnim količinama.
Bez jaja, aditiva i aroma
Neto: 350 g
Sastojci: brašno T-400, integralno pšenično brašno, brašno sezama (20%), voda, sol, hladno prešano ulje suncokreta.
Način pripreme: tjesteninu kuhati u kipućoj vodi uz dodatak soli i malo ulja. Kuhati u otvorenoj posudi 2-3 minute uz povremeno miješanje. Skuhanu tjesteninu procijedite i poslužite.
Nutritivna vrijednost na 100g:
Energetska vrijednost: 1287 kJ/305kcal
Masti: 3,02g
Ugljikohidrati: 48,47g
Proteini:16,58g
Zdravo, svježe, domaće, recept za tjesteninu od sezama:
Aromatični umak
– 200g parmezana
– 3 žlice vrhnja za kuhanje
– 1 žlica sjemenki lana, sezama i suncokreta
– malo origana i papra
– 1 žlica hladno prešanog ulja (repice, konoplje ili maslinovo)
U posudi kratko popržiti sjemenke (samo da porumene i puste aromu). U drugoj posudi dodati sir, vrhnje, žlicu ulja i popržene sjemenke. Sve dobro promiješati i zgnječiti vilicom, posoliti i popapriti.