O nama

UVOD – O nama

Mi iz “Matičnjaka” pratimo podjednako put znanosti i znanstvenih postignuća, dragocjenih tradicijskih iskustava i vlastite radoznalosti i spremnosti na inoviranje
Prije više od desetljeća slogan pod nazivom 100% ljubavi i 0% kemije je doveo do osnivanja tvrtke “Matičnjak”.

Želja nam je bila što je više moguće, približiti svima prednosti korištenja onog najboljeg iz prirode – što je priroda zapravo sačuvala za svoj novi život – sjemenki. Alfa i omega, početak i kraj u savršenom kruženju priroda sažima u sitnu sjemenku, zrno, dragocjenu zjenicu sunca. Iz nje klija život u beskonačnoj spirali stvaranja. Ona je izvor zlatnih kapi ulja – kapi vitalnosti i obnavljanja, svetog pomazanja u svijetu religije – prve i posljednje pomasti.
Iako se naš Ivo Bačlija, autor matičnjakovih proizvoda, ljekovitim biljem na neki način bavi cijeli svoj život, do pravog “eliksira” ljekovitog bilja došao je tek onda kada je počeo cijediti njegovo sjeme u svrhu dobivanja hladno cijeđenih ulja. Tražili smo primjeren i učinkovit način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez suvišne obrade ili primjene agresivnih metoda i na taj način stvorili proizvode bogate izvornim zaštitnim, aktivnim, hranjivim tvarima. Tako smo se odlučili za hladno prešana ulja (u postupku prešanja ne prelazimo temperaturu od 28 C) i funkcionalne medove koji pažljivom izradom najbolje čuvaju nepobitno djelotvorne tvari iz sjemenki sadržanih u njima.
Drevna mudrost i britka znanost govore različitim jezicima, no izriču isto:
– hladno prešana ulja sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su dobrom zdravlju
– visok sadržaj biološki aktivnih tvari čini ih ne samo izvrsnom hranom, već i moćnim ljekovitim sredstvom i kod najtežih oboljenja.

Suvremena prehrana u kojoj dominira rafinirana hrana s mnogobrojnim dodacima, poboljšivačima okusa, umjetnim aromama, bojama i sladilima, konzervansima i stabilizatorima, siromašna je nutrijentima budući da ne sadrži dovoljne količine vrijednih i za organizam nužno potrebnih tvari, od kojih su najznačajnije esencijalne masne kiseline. To su višestruko nezasićene masne kiseline od kojih se stvaraju nizovi omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Njihov je omjer, zahvaljujući upravo lošim prehrambenim navikama kod većine ljudi, od 15:1 do čak 25:1. Znanost tvrdi da je mjera zdravlja u omjeru 3:1. Možemo li to postići, održati dobro zdravlje i zaštititi se od mnogobrojnih, često i vrlo teških oboljenja?
Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izbor čine hladno prešana ulja konoplje, crnog kima, podlanka, sikavice, sjemenki grožđa, oraha i lješnjaka. Osim što obiluju esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E (poznatim i kao vitamin mladosti), svako od ovih ulja sadrži i specifične sastojke koji ga čine posebnim i učinkovitim sredstvom kod određenih zdravstvenih poteškoća.
Mi iz “Matičnjaka” pratimo podjednako put znanosti i znanstvenih postignuća, dragocjenih tradicijskih iskustava i vlastite radoznalosti i spremnosti na inoviranje. Nebrojena znanstvena istraživanja dokazala su nam da priroda nudi izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima, a vjerovati da bismo mogli bez prirode, bila bi velika zabluda. Biljke su prirodno razvile veliki broj fito-protektivnih tvari ili fitonutrijenata koji im pomažu u svladavanju gljivičnih i bakterijskih infekcija te im omogućuju prevladavanje svakodnevnih stresova. Hranimo li se biljnom hranom, konzumiramo i određene aktivne i zaštitne mikro i makro elemente koje imaju značajnu ulogu u prevenciji različitih vrsta bolesti i zaštiti zdravlja.