Kako je sve krenulo

Kako je sve krenulo…

Iako se ljekovitim biljem na neki način bavim čitav život, (skupljam ga, koristim ga za osobne potrebe, radim razne mješavine) mislim da sam do pravog “eliksira” ljekovitog bilja došao tek onda kad sam počeo cijediti njegovo sjeme u svrhu dobivanja hladno cijeđenih ulja.

Na taj način nakon sušenja na oko 6% vlage i dorade (čišćenje od korova i drugih primjesa) od ljekovitog bilja dobivam ono što je sama biljka tijekom godine pohranila za svoj novi život. Nešto znanja (a i sjemenki biljaka) na neki način naslijedio sam i od oca koji je još prije tridesetak godina kao agronom u jednoj velikoj sjemenarskoj kući u Subotici proizvodio na stotine hektara žutog noćurka koje se nakon dorade izvozilo u europske zemlje. Zanimljivo je da se u okolici Subotice proizvodilo i sjeme egipatskog crnog kima koje se prodavalo kao sjeme ukrasnog bilja – cvijeća (crni kim ima jako lijep plavi cvijet). S druge strane, mi crni kim prešamo u svrhu dobivanja hladno prešanog ulja.

Ponosni smo da na našoj preši, najvećoj u Hrvatskoj, koja uspijeva ulje iscijediti bez ikakvog zagrijavanja na temperaturi do 28°C, dobivamo kvalitetno ulje egipatskog crnog kima bogatog esencijalnim višestruko nezasićenim masnim kiselinama i timokinonom.

2012. godine napokon smo dobili dozvole za sijanje konoplje (canabis sativa) te smo posijali čak 50 hektara na našoj farmi, a urod je unatoč suši bio zadovoljavajući. 2014. godine smo dobili certifikat bonitetne izvrsnosti, jednog od najvažnijih europskih standarda kojima se definira kvaliteta poslovanja, i koji je međunarodno priznata oznaka ekonomske kvalitete poslovnog subjekta. Biti nositeljem certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim dokazujemo svojim potencijalnim partnerima da smo odgovorna i kvalitetno vođena tvrtka s kojom treba poslovati.

Proizvodnju meda i pripravaka na bazi meda imamo u području Kopačkog rita i Banovine gdje postoji i dovoljno čiste pčelinje paše. Konstantno radim na novim idejama educirajući se o novostima u svjetskim istraživanjima, a razvijam ideje i o novim projektima kojima bismo dobili unikatnu ponudu naših proizvoda i usluga.

Ivo Bačlija