Ulje crnog kima (Nigella Sativa)

ulje-crnog-kima

 

Crni kim (Nigella sativa) je ljekovita biljna vrsta koja se već stoljećima koristi u medicinske svrhe i to kao hladno prešano ulje.

Glavna farmakološki djelatna tvar je timokinon i njegovi derivati Terapeutsko djelovanje ulja crnog kima još uvijek je predmet mnogih kliničkih istraživanja a potvrđena je njegova efikasnost kod problema s alergijama i njihove prevencije, pri regulaciji razine šećera u krvi, odličan je za jačanje imuniteta, a u narodnoj medicini se koristi kao pomoć kod raznoraznih zdravstvenih tegoba. Dobiva se hladnim postupkom mehaničkog prešanja sjemenki.
Uslijed nedostatka omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, jedan je od načina nadoknađivanja – obogaćivanje prehrane upravo hladno prešanim uljem crnog kima.

Sastojci: 100% hladno prešano ulje sjemenki crnog kima.

Način primjene: Preporučena dnevna doza je po 1 čajna žličica (30 kapi) ulja 2 do 3 puta tokom dana. Zbog svog pikantnog okusa, onima koji ga neće rado uzimati samog na žlicu, sugeriramo kombiniranje sa medom ili slatkim sokom, ali pod opaskom da ne smiju biti topli ili vrući, kako se ne bi izgubila svojstva ljekovitog ulja.

18 Comments
 1. Molim Vas da mi odgovorite dali ulje crnog kima uzimati prije ili poslije jela!? Hvala !!

  1. Poštovani,

   Nije određeno, ali s obzirom da nekim osobama zbog svoje pikantnosti može teže “pasti” na želudac, lakše ga je uzimati nakon jela.

   Srdačno,
   Ksenija

 2. Poštovani,u medičarni Špičko u Koprivnici su mi rekli da više nemate ulje crnog kima od 100ml jer već duži jedan period kod njih ne mogu kupiti taj proizvod. Molim Vas za odgovor,unaprijed hvala! Mirjana

  1. Poštovana,

   Imamo u ponudi ulje crnog kima od 100ml. Možda prodajno mjesto nema na stanju, međutim mi to i dalje proizvodimo.

   Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

   Srdačno,
   Matičnjak

 3. Poštovanje. Bolujem od kronove bolesti proširilo se na jetru treba je transplamtirat i imam osteoartrozu. Djeluje li ulje na sve ovo? Hvala

  1. Poštovana,

   Preporučamo svakako ulje crnog kima u kombinaciji sa granulatom sikavice koji pozitivno djeluje na jetru. To uzimati do transplatacije, s obzirom da isčitavamo da je ona nužna. Nakon transplatacije, preporučamo ulje cameline sative tj. boljeg divljeg lana koje djeluje protuupalno i blagotvorno na unutarnje organe i bilo kakva područja podložnih upalama.

   Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.
   Srdačno,
   Matičnjak

  1. Poštovana,

   Možete bez problema, kao i ostala naša ulja poput sikavice, lješnjaka, marelice, grožđa..

   Ako imate pitanja, slobodno nam se obratite.
   Srdačno,
   Matičnjak

 4. U kojoj kombinaciji niži bilo najbolje uzimati ulje crnog kima u borbi protiv karcinoma pluća?

  1. Poštovana,

   Za oboljenja poput navedenog preporučamo individualnu terapiju pa Vas pozivamo da nam se javite na mail ibaclija10@gmail.com gdje ćete se obratiti našem fitoterapeutu Ivi Bačliji. Samo ulje crnog kima nije dovoljno, ali je svakako nužno u ovom slučaju.

   Za sva pitanja stojimo na raspolaganju.
   lp,
   Matičnjak

 5. Možete li mi molim vas reči, kako dozirati ulje crnog kima djetetu od 3,5 godine težine 16 kg.
  Unaprijed hvala!

  1. Poštovani Denis, ispričavamo se radi ovako kasnog javljanja, imali smo problema sa web stranicom i Vaša pitanja nam nisu bila vidljiva do sada. Mi ćemo odgovoriti na Vaše pitanje, pa možda odgovor ipak nešto pomogne. Djeci se ulja daju dva puta dnevno, količine “kap po kilaži”. Znači, 16 kapi ujutro prije doručka i 16 kapi navečer prije večere. Lijepi pozdrav i svako dobro.

 6. Poštovani, možete li mi reći koliko kapi dnevno bi trebalo uzimati dijete (9godina)? S obzirom sa u dućanu zdrave navike, nažalost ne znaju, moram ovako…

  1. Poštovana Nina, ispričavamo se što ovako kasno odgovaramo na Vaše pitanje, imali smo problema sa web stranicom, sada je kvar napokon otklonjen. Za djecu vrijedi pravilo da uzimaju ulje dva puta dnevno, količine “kap po kilaži”. Primjerice, ako dijete ima 22 kile daje se 22 kapi ulja ujutro i 22 kapi ulja navečer. Ukoliko imate još pitanja ili nejasnoća javite se, tu smo. Lijepi pozdrav i svako dobro.

 7. Već godinu dana svakodnevno, jednom dnevno, uzimam ulje crnog kima. Jako mi pomaže kod mojih alergijskih problema, ali mi podiže i imunitet tako da sam u ovih godinu dana samo jednom bila prehlađena. Sada se približava sezona gripe, a nakon toga ponovno sezona alergija. Molim da mi odgovorite da li i dalje svakodnevno mogu nastaviti sa uzimanjem ulja crnog kima ili bi trebala napraviti pauzu. S poštovanjem, Snježana Manestar

  1. Poštovana Snježana, ispričavamo se radi kasnog javljanja, imali smo problema sa web stranicom. Da, svakako nastavite uzimati hladno prešano ulje crnog kima i nije potrebno raditi pauzu. Hladno prešano ulje crnog kima se ne nakuplja u organizmu i slobodno ga se može uzimati dugotrajno, bez prekida. Ukoliko imate još pitanja ili nejasnoća javite se, tu smo. Lijepi pozdrav!

  1. Poštovana Edita, sjeme crnog kima nabavljamo iz Egipta. Pokušali smo uzgojiti crni kim u Hrvatskoj i nije nam uspjelo, koliko znamo nije nikome do sada. Međutim, ono što je najvažnije prešamo sami i ne uvozimo ulje u bačvama pa prepakiravamo u bočice. Prešanje nam je na tjednoj bazi i ulje je uvijek svježe što je izrazito važno zbog timokinona (eterično ulje) koja je i glavna biološki aktivna tvar u ulju crnog kima. Nadam se da smo odgovorili na pitanje, ukoliko imate još pitanja ili nejasnoća javite se, tu smo. Lijepi pozdrav i svako dobro.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *