Apiterapija

APITERAPIJA

Liječenje pčelinjim proizvodima

Apiterapija čini sastavni dio biljne medicine, kao pomoć pri liječenju različitih tegoba. Svakodnevnom uporabom pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ i pelud) u prehrani može se očuvati zdravlje i prevenirati bolesti.

Posebnost kod konzumacije pčelinjih proizvoda je da se organizam ne može naviknuti na njihovu konstantnu uporabu kao kod proizvoda sintetskog porijekla.

Med je biokatalizator tako da je svaki med dobar za probavu, on nas uvijek asocira na nešto zdravo, prirodno i savršeno Boja, okus i miris najvažnija su organoleptička svojstva meda i ovise o biljnom porijeklu te uvjetima prerade i čuvanja. Mnogo je razloga sa svakodnevno uzimanje meda – zdravi zubi i zubno meso, uredna probava i stolica, metabolizam uspješniji, koža elastičnija i zdravija, otpornost na viruse, bakterije, alergije se pojačava.

Iza svake žlice meda potrebno je popiti čašu vode, jer je med higroskopan, tj. veže na sebe veliku količinu vode, sadrži relativno puno glukoze i ima relativno visok glikemijski indeks (naravno da je on neusporedivo manji od glikemijskog indeksa bijelog ili smeđeg šećera).

S druge pak strane sadrži praktično sve vitamine i minerale a i mnoštvo korisnih enzima. Također, med je savršen medij za dodavanje ljekovitog bilja. Med kojemu su dodane sjemenke i ljekovito bilje brza je i nutritivno bogata “bomba”. Brza, jer obiluje fruktozom i glukozom, nutritivna jer sadrži široki spektar mikro i makro nutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva.

Sjemenke i ljekovito bilje u medu je na sigurnom, zaštićeno od oksidacije, traje dulje, ne gubi blagotvorna svojstva, a povrh svega zajedništvo u medu podiže pozitivni sinergijski učinak.